Storm opkomst? Zo verminder je de kans op schade

Sustainability

Mar 2022

De storm die afgelopen week over ons land raasde heeft zeker 10 miljoen euro aan schade heeft aangericht. Het KNMI spreekt van storm vanaf windkracht 9, waardoor Corrie met haar windkracht 9 de eerste officiële storm was van 2022.

Harde windstoten kunnen veel schade toebrengen aan een pand. Verzekeraars spreken daarom al eerder van storm, namelijk vanaf windkracht 7. Omgewaaide bomen, losgeraakte dakpannen, takken en andere rondwaaiende spullen kunnen voor hoge kosten zorgen.

Op basis van toekomstscenario’s van het KNMI wordt voorspeld dat de stormfrequentie in de toekomst alleen maar zal toenemen. Het kan dus geen kwaad om stil te staan bij hoe stormschade beheersbaar kan worden gemaakt.

Verminder de kans op schade

Natuurlijk is het altijd het beste om stormschade te voorkomen. De meeste schade bij storm ontstaat door achterstallig onderhoud van gebouwen. In het algemeen geldt dat schade kan worden tegengegaan door een pand regelmatig te laten inspecteren op onregelmatigheden. Let hierbij op losse dakbedekking, verrot houtwerk, scheuren en barsten in wanden en muren en verzakkingen.

Draag het risico over

Ondanks de getroffen maatregelen blijft er altijd nog een kans ontstaan dat een pand schade oploopt, gelukkig is dit goed te verzekeren.

Voor commercieel vastgoed geldt dat onder de meest voorkomende zakelijke verzekeringen stormschade is gedekt. Zo wordt schade door afgewaaide dakpannen of omvallende bomen vergoed. Wel wordt er vaak een eigen risico toegepast. Voor voorwerpen die aan gebouwen zijn bevestigd - bijvoorbeeld vlaggenmasten - geldt dat deze maar tot een bepaalt maximum zijn gedekt, of zelfs helemaal zijn uitgesloten. Wanneer schade wordt veroorzaakt door achterstallig onderhoud is dit niet verzekerd.  

De informatie in dit artikel gaat uit van de veelal standaard geldende uitgebreide voorwaarden. Weten of u verzekeringsoplossingen stormschade dekt? Brickbase helpt u graag verder, neem contact op of boek een vrijblijvende afspraak.

Benieuwd wat Base Insurance voor u kan betekenen? Boek een gratis second opinion van 30 minuten.

Maak een afspraak
Lees meer

Ontdek alle artikelen

LinkedIn BrickBaseLinkedIn BrickBaseemail BrickBase