Zo houd je zonnepanelen veilig en verzekerbaar

Sustainability

Jan 2023

Zonnepanelen en verzekeringen

De zon schijnt en daar wordt handig gebruik van gemaakt. Elke vijf seconden komt er een nieuwe zonnepaneel bij. Naast voordelen, zoals een lagere energierekening en het terugdringen van de CO2 uitstoot, is in de praktijk gebleken dat zonnepanelen ook schade kunnen veroorzaken.Denk aan het ontstaan van een brand of het instorten van het dak.

Vooral bedrijfsdaken waarop veel zonnepanelen worden gemonteerd vormen een risico.Hoe houd je zonnepanelen veilig en verzekerbaar?

๐Ÿ. ย ๐ƒ๐š๐ค๐œ๐จ๐ง๐ฌ๐ญ๐ซ๐ฎ๐œ๐ญ๐ข๐ž ๐›๐ž๐ซ๐ž๐ค๐ž๐ง๐ข๐ง๐ 

De meeste daken zijn ontworpen in een tijd dat zonnepanelen nog niet bestonden. Niet elke dakconstructie is meteen geschikt voor de aanleg van zonnepanelen.

Zorg voor een berekening van een constructeur om na te gaan of het dak de extra belasting kan dragen. Dat draait niet alleen om het extra gewicht van de installatie, maar ook om alle extra belastingen zoals wind, water en sneeuw.

๐Ÿ. ย ๐„๐ซ๐ค๐ž๐ง๐ ๐ข๐ง๐ฌ๐ญ๐š๐ฅ๐ฅ๐š๐ญ๐ž๐ฎ๐ซ

Vorig jaar is er maar liefst 37 keer melding gemaakt van brandschade door zonnepanelen. Een gebrekkige installatie is รฉรฉn van de hoofdoorzaken. Zorg dat de installatie door een vakman wordt uitgevoerd die werkt volgens de meest recente NEN-normen (NEN 1010, NEN-EN-IEC 62446 en NEN 7250) en 5 tot 10 jaar productgarantie geeft.

๐Ÿ‘. ๐„๐ฑ๐ญ๐ž๐ซ๐ง๐ž ๐’๐œ๐จ๐ฉ๐ž ๐Ÿ๐Ÿ ๐ค๐ž๐ฎ๐ซ๐ข๐ง๐ 

Voor oplevering van een PV-installatie moet een inspectie plaatsvinden. Hiervoor is de SCIOS Scope 12 ontwikkelt, waarbij de complete zonnestroominstallatie door een externe inspecteur wordt beoordeeld. De methode brengt de elektrische veiligheid en brandveiligheid van de installatie in kaart.

Periodiek vindt er een herinspectie plaats. Voldoen de zonnepanelen niet aan de vereisten? Zorg dan dat gebreken binnen 4 maanden zijn herstelt.

๐Š๐ฅ๐š๐š๐ซ ๐จ๐ฆ ๐ญ๐ž ๐ฉ๐ซ๐จ๐Ÿ๐ข๐ญ๐ž๐ซ๐ž๐ง ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ž ๐ณ๐จ๐ง?

Overleg altijd met je verzekeringsadviseur over het plaatsen van zonnepanelen. Zo krijg je inzicht in wat er in jouw situatie nodig is voor een veilig en verzekerbare installatie. ย 

Benieuwd wat Base Insurance voor u kan betekenen? Boek een gratis second opinion van 30 minuten.

Maak een afspraak
Lees meer

Ontdek alle artikelen

LinkedIn BrickBaseLinkedIn BrickBaseemail BrickBase