Zachte- en harde clausules: wat moet u weten?

Terms and conditions

Jan 2023

Zachte- en harde verzekeringsclausules

In de praktijk worden door verzekeraars ter voorkoming van schade diverse soorten garantie-clausules in de verzekeringspolis toegepast. Wanneer hier niet aan wordt voldaan kan dit grote financiële gevolgen hebben. Hoe kan dit worden tegengegaan?

Wat is een garantie-clausule

Met garantie-clausules leggen verzekeraars aanvullende verplichtingen op. Ter voorkoming van brand eisen verzekeraars diverse preventiemaatregelen, variërend van gekeurde elektrische installatie tot het op voldoende afstand plaatsen van buitencontainers tot een bedrijfspand.

Er bestaan twee type garantie-clausules: harde- en zachte.

Harde clausules

Een harde clausule gaat ervan uit dat er altijd aan de bepaling voldaan wordt. Wanneer er niet aan de eisen is voldaan en hierdoor schade is veroorzaakt kan de verzekeraar de schade in zijn geheel niet vergoeden.

Zachte clausules

Wanneer een verzekeraar een zachte clausule opneemt wordt er rekening mee gehouden dat er situaties kunnen zijn waarin niet voldaan is. Bij een niet-nakoming van de garantieclausules bij schade, wordt slechtst een verhoogd eigen risico gerekend, in de regel is dit maximaal 10%.

Deze aanvullende verplichtingen kunnen dus grote financiële gevolgen hebben. Helemaal in het geval van harde clausules. Check daarom altijd wat voor een soort garantie-clausules er van toepassing zijn op de verschillende polissen. Zorg dat hieraan wordt voldaan zodat de verzekering zijn werk doet in het geval van schade.

Benieuwd wat Base Insurance voor u kan betekenen? Boek een gratis second opinion van 30 minuten.

Maak een afspraak
Lees meer

Ontdek alle artikelen

LinkedIn BrickBaseLinkedIn BrickBaseemail BrickBase