Zo krijg je schade aan vastgoed volledig vergoed

claims

Jun 2021

De risico’s bij het exploiteren van vastgoed vragen om specifieke aandachtspunten. Vaak blijven cruciale onderdelen, die het verschil kunnen maken tussen wel of geen volledige schade-uitkering, onopgemerkt.

De volgende 3 punten kunnen ervoor zorgen dat er in geval van schade volledig wordt uitbetaald.

1. Huurderving 

Een huurder wordt vrijgesteld van het betalen van huur wanneer de schade aaneen woning zodanig is dat de woning onbewoonbaar wordt. De pandeigenaar loopt zo huurinkomsten mis. Huurderving is bij de meeste verzekeraars standaard meeverzekerd tot een periode van maximaal 1 jaar.

Het duurt gemiddeld 9 maanden om een standaard woning te bouwen. Hier komt de tijd voor de vergunningaanvraag, aanbesteding en het opruimen van de restanten nog bij. Voor complexere objecten, zoals hoogbouw of een monumentaal pand, is de standaardperiode voor huurderving niet voldoende.

Het is van belang dat de periode van de huurderving past bij het object, zodat misgelopen huurinkomsten volledig worden vergoed. 

2. Bestemmingen functie 

Een schadeclaim kan (deels) worden afgewezen wanneer een wijziging in de aard van het bedrijf of de bestemming (productie, opslag, horeca en dergelijke) van het gebouw niet is doorgegeven. Het is daarom belangrijk om te checken of de omschrijving op de polis overeenkomt met de daadwerkelijke situatie en wijzigingen binnen 2 maanden door te geven.

Werd een pand eerst verhuurd aan een broodjeswinkel, maar nu aan een wokrestaurant? Door deze wijziging is de kans op schade groter en die wilt u natuurlijk wel volledig uitbetaalt krijgen. 

3. Garantietegen onderverzekering 

Wanneer een taxatierapport voor de herbouwwaarde is uitgevoerd, geven de meeste verzekeraars 6 jaar garantie op onderverzekering. De verzekeraar garandeert dan dat de daadwerkelijke schade wordt vergoed. Na deze periode geldt dat bij een verkeerd verzekerd bedrag de extra herstel- of herbouwkosten voor rekening van de eigenaar komen.

Zorg er voor dat de herbouwwaarde overeenkomt met de werkelijke herbouwkosten. Voor eengarantie mag het taxatierapport niet ouder zijn dan 6 jaar. 

Maatwerk verzekeringsoplossingen

Wanneer er aan één van deze punten niet wordt voldaan, is er kans dat de schade (gedeeltelijk) voor eigen rekening komt. Het is van belang om een verzekeringsoplossing op maat door een specialist te laten opstellen en wijzigingen op tijd door te geven. 

Brickbase is gespecialiseerd in het verzekeren van vastgoed en helpt relaties bij de beoordeling van huidige voorwaarden en clausules. Heeft u toch een claim die niet naar behoren is afgehandeld? Onze experts staan klaar om een second opinion uit te voeren met betrekking tot de afhandeling van de schade. 

Benieuwd wat Base Insurance voor u kan betekenen? Boek een gratis second opinion van 30 minuten.

Maak een afspraak
Lees meer

Ontdek alle artikelen

LinkedIn BrickBaseLinkedIn BrickBaseemail BrickBase