Monumentaal vastgoed? 3 aandachtspunten

Erfgoed

Jul 2021

Verzekering van monumentaal vastgoed

Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten en nog eens een vergelijkbaar aantal provinciale en gemeentelijke monumenten. Onder rijksmonumenten vallen gebouwen die van algemeen belang zijn vanwege de cultuurhistorische waarde, schoonheid of betekenis voor de wetenschap. Een monument wordt beschermd zoals voorgeschreven in de Erfgoedwet, hierin staan regels wat betreft de omgang voor rijksmonumenten.

Het verzekeren van een monument vraagt extra aandacht. Hoe zorg je dat in het geval van schade deze bijzondere panden weer volledig worden herstelt?

1. De uitkering van normale herstelkosten is ontoereikend

Monumenten bestaan vaak uit bijzondere materialen. Denk aan kapconstructies, marmeren schouwen of vloeren, stucplafonds, trapgevels, paneeldeuren en glas in lood ramen. Deze aspecten maken de panden uniek als rijks-, provinciaal- of gemeentelijk monument. 

Bij schade wordt het pand zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. De restauratiekosten van monumentale panden liggen vaak aanzienlijk hoger dan de kosten van normale woonhuizen.

Bij herstel moeten de specifieke richtlijnen van de Monumentenzorg gevolgd worden; dat betekent dat er gebruik moet worden gemaakt van authentieke bouwmaterialen en dat de restauratie moet worden uitgevoerd door gespecialiseerde vaklieden. 

2. Hogere herbouwwaarde

De herbouwwaarde – het bedrag dat nodig is om het monument in dezelfde staat en op dezelfde plaats te herbouwen – vraagt extra aandacht. De herbouwwaarde van een monument is hoger dan dat van een nieuwbouwwoning en complexer om te berekenen. 

Afwijkende en kostenverhogende factoren zijn bijvoorbeeld dat monumenten vaak gelegen zijn in binnensteden, aan de gracht of in het oude centrum. Juist daar gelden extra kosten in verband met parkeerkosten, slechte bereikbaarheid en dus extra reistijd voor aannemers. 

Het is van belang om een herbouwwaarde taxatie uit te laten voeren door een erkend taxateur om onderverzekering te voorkomen.

3. Specifieke monumentale aspecten

Een ander aandachtspunt zijn de specifieke monumentale aspecten van het pand die wellicht beter niet onder de herbouwwaarde kunnen vallen. Voorbeelden hiervan zijn plafond-, muur- en behangselschilderingen, historisch houtsnijwerk, ‘witjes’ boven de deuren bij grachtenpanden, glas in lood ramen en ingebouwde of verwerkte sculpturen en beeldhouwwerken. Deze elementen hebben vaak een kunsthistorische waarde die niet in herbouwkosten kunnen worden uitgedrukt. 

Exclusieve elementen kunnen in sommige situaties daarom beter apart worden meeverzekerd tegen een overeengekomen waarde tussen een kunsttaxateur en de eigenaar. 

Maatwerkoplossing

Brickbase Insurance heeft ruime kennis en ervaring in het verzekeren van monumentale panden. Hierdoor bieden wij de meest uitgebreide voorwaarden, passend bij monumentale panden, in combinatie met de scherpste premie.

Benieuwd wat Base Insurance voor u kan betekenen? Boek een gratis second opinion van 30 minuten.

Maak een afspraak
Lees meer

Ontdek alle artikelen

LinkedIn BrickBaseLinkedIn BrickBaseemail BrickBase