Voorkom de sluiting van je kantoor

Regulation

Jan 2023

Energielabel C of hoger vanaf 1 januari 2023 verplicht

Maakt u gebruik van een kantoorpand dat groter is dan 100 m? Dan moet het pand vanaf 1 januari 2023 aan de voorwaarden van minimaal energielabel C voldoen. Voldoet een gebouw daar niet aan? Dan kan dit leiden tot forse boetes of zelfs sluiting van het pand.

Stappenplan

Om te weten welke stappen er eventueel ondernomen moeten worden is het belang om eerst te weten welk energie label uw pand heeft.

- Heeft uw kantoor energielabel A, B of C? Dan voldoet het kantoor aan de norm voor 2023.

- Heeft uw kantoor energielabel D t/m G? Onderneem dan tijdig voorzieningen om de kwaliteit te verbeteren zoals isolatie, zonnepanelen of een groendak.

- Heeft uw kantoorpand geen energielabel? Vraag deze dan snel aan.

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staat een beslisboom en stappenplan te vinden om u op weg te helpen.

Wacht niet te lang

Sommige panden kunnen met redelijk eenvoudige aanpassingen voldoen aan energielabel C. Bijvoorbeeld doormiddel van zonnepanelen, isolatie, slimme verlichting, van het gas af of een groen dak. Houd er echter rekening mee dat verduurzamen niet van de ene op de andere dag geregeld is, zeker met de huidige schaarste aan materialen en bouwpersoneel. Wacht dus niet tot het laatste moment, maar ga zo snel mogelijk aan de slag.

Geldigheidstermijn

Een energielabel is 10 jaar geldig, dus voor kantoorgebouwen met een (ouder) energielabel dat nog geldig is, gaat de nieuwe regelgeving in zodra de geldigheidstermijn verstreken is. Is alles voor nu op orde? Dan is het uiteraard verstandig om alvast vooruit te denken hoe u in de toekomst aan de eisen kunt voldoen.

Verzekeringen

Heeft u aanpassingen aan uw kantoorpand gedaan? Dan is het voor u goed om te weten dat dit mogelijk gevolgen heeft voor uw zakelijke verzekeringen. U wilt natuurlijk wel dat uw investeringen bij schade goed verzekerd zijn. Neem gerust contact op met onze adviseur om te bespreken of uw verzekeringen nog aansluiten bij uw situatie.

Benieuwd wat Base Insurance voor u kan betekenen? Boek een gratis second opinion van 30 minuten.

Maak een afspraak
Lees meer

Ontdek alle artikelen

LinkedIn BrickBaseLinkedIn BrickBaseemail BrickBase