Risico’s tijdens de bouw: CAR-verzekering

Projectontwikkeling

Jul 2021

Verzekeringen op de bouwplaats

Bouwplaatsen zijn van nature risicovolle gebieden. Ontwikkelaars en aannemers worden geconfronteerd met een groot aantal risico's die een project - en mogelijk een of meer van de betrokken bedrijven - financieel kunnen lamleggen.  

Wat zijn de meest voorkomende schades tijdens bouwprojecten en hoe kan continuïteit toch worden gewaarborgd?

1.  Inbraak bouwplaats

Diefstal op de bouwplaats komt steeds vaker voor. Bouwmaterialen en machines worden steeds vaker gestolen en dit zorgt voor vertraging tijdens de bouw. Iets wat u liever wilt voorkomen. Uit schadecijfers blijkt dat aluminium profielen, elektrische gereedschappen, armaturen en lampen voor assimilatiebelichting het meest geliefd zijn.

Goede inbraakpreventie is cruciaal. Zorg voor hekwerk en extra toezicht, plaatsverlichting, gebruik inbraakdetectie en sla aantrekkelijke materialen op in eengoed afgesloten container of loods.

 2.  Extreem weer

In Nederland hebben we, zeker in de herfst- en winterperiode, vaak te maken met harde wind. Op een bouwplaats kan dat tot schade en gevaarlijke situaties leiden voor de mensen op en rondom de bouwplaats en de materialen.

Dankzij het waarschuwingssysteem van het KNMI kunt u extreme weersomstandigheden zoals storm meestal op tijd aan zien komen. Als de te verwachten omstandigheden daarom vragen kunt u het bouwproject beschermen door de planning hierop aan te passen, losse materialen op te bergen en werkzaamheden aan daken en gevel waterdicht af te dekken wanneer u plotseling moet stoppen.

 3.  Brandgevoeligheid

De impact van een brand op een bouwplaats kan extra heftig zijn. Wanneer een pand in aanbouw is en vloer-wandaansluitingen nog niet zijn aangebracht is een gebouw extra brand gevoelig – als ware is het één grote schoorsteen – en brand het pand snel af. In de bouwfase zijn nog niet alle voorzieningen zoals brandwerende deuren of compartimenteerde ruiten aangebracht. Tegelijkertijd vindt er allerlei activiteit plaats op de bouw plaats die vonken kunnen veroorzaken.

Een bouwplanning die rekening houdt met het vroegtijdig afwerken van brandwerende voorzieningen kan de gevolgen van ongelukken en brandstichting beperken.

CAR-verzekering

Als aannemer of opdrachtgever van bouwprojecten loopt u risico’s die de continuïteit van bouwprojecten in gevaar kunnen brengen.

Naast preventieve maatregelen biedt de CAR-verzekering (Construction All Risk) vergoeding voor schades die niet zijn voorkomen. Schade aan het werk door brand, storm, vandalisme, een constructiefout of door het gebruik van verkeerde of verkeerde toepassing van materialen tijdens de bouwperiode zijn verzekerd. De dekking is uit te breiden met aanvullende opties die aansluiten bij het specifieke project en de organisatie.

Brickbase helpt graag bij het identificeren, voorkomen en overdragen van risico’s tijdens de bouw. Als onafhankelijk verzekeringsmakelaar kunnen wij na volledig marktonderzoek de meest doeltreffende dekking voor uw bouwproject garanderen.

 

 

 

 

 

Benieuwd wat Base Insurance voor u kan betekenen? Boek een gratis second opinion van 30 minuten.

Maak een afspraak
Lees meer

Ontdek alle artikelen

LinkedIn BrickBaseLinkedIn BrickBaseemail BrickBase