Verplichte rookmelders in woningen per 1 juli!

Regulation

Jan 2023

Vanaf 1 juli 2022 is het in alle Nederlandse woningen verplicht om rookmelders te installeren. We zetten de vier belangrijkste vragen uiteen.

Wat verandert er aan de rookmelder wetgeving in Nederland?

Volgens de verandering aan het bouwbesluit moet een huis per 1 juli uitgerust zijn met ‘voldoende rookmelders’. Dit houdt in dat op iedere verdieping van een zelfstandige woning minstens één rookmelder hangt. In studentenhuizen, is in iedere kamer een brandmelder verplicht.

Wie is verantwoordelijk voor de plaatsing van rookmelders?

De woningeigenaar is wettelijk verplicht om de rookmelders in zijn of haar woning aan te brengen vóór 1 juli 2022. Als het gaat over huurwoningen, is de verhuurder dus verantwoordelijk voor de plaatsing van rookmelders volgens de voorschriften.

Aan welke eisen moet een rookmelder voldoen?

Volgens de Nederlandse wet moet een rookmelder aan verschillende eisen voldoen. Zo is het Europese EN 14604 certificaat verplicht. Deze certificaten garanderen onder andere dat de rookmelder een goed geluidssignaal geeft, eenvoudig te plaatsen is en op tijd rook detecteert. Daarnaast moet een rookmelder een CE-markering hebben.

Wat zijn de mogelijke gevolgen?

Een woning die niet aan de verplichtingen voldoet, wordt beschouwd als ‘niet-conform’ de wetgeving. Als verhuurder van een pand ben je verplicht om de woonruimte in goede staat van onderhoud te verhuren. Ook het plaatsen van voldoende rookmelders valt hieronder.

Benieuwd wat Base Insurance voor u kan betekenen? Boek een gratis second opinion van 30 minuten.

Maak een afspraak
Lees meer

Ontdek alle artikelen

LinkedIn BrickBaseLinkedIn BrickBaseemail BrickBase